Lifestyle

Hoe overleef je de examens? 101 met Myrthe

De periode van de examens en het blokken is weer aangebroken…dat ook nog nadat je al uren in de klas hebt gezeten. De vakantie komt eraan, maar eerst nog de examens overleven. Geen nood! Ik heb een lijstje geschreven met tips hoe jij de examens kan overleven. (En ikzelf ook).

1.gif

 

Numรฉro uno: PLANNEN

Deze klinkt zoooo clichรฉ, maar het helpt wel. Jarenlang heb ik nooit een planning gemaakt. Sinds ik in het hoger onderwijs zit, doe ik dit wel. Zonder planning ben je nergens. Het is super handig om een makkelijk overzicht te hebben van al je examens, zodat je je zeker niet vergist! Je kan voor elke dag opschrijven wat je die dag zeker geleerd moet hebben. Als je daar dan klaar mee bent, kan je het doorstrepen of markeren. Extra motivatie boost! Zorg zeker dat je extra tijd inplant voor vakken of onderwerpen die je moeilijker vindt, zo geraak je niet in de problemen.

Nummer twee: Eet en drink voldoende (maar ook niet teveel!)

2.gif

Er zijn mensen die veel gaan eten tijdens de examens, maar er zijn ook mensen die helemaal geen tijd meer maken om te eten of te drinken. Beiden zijn ongezond en bevorderen je leerprestaties niet. Het is echt heel belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink daarom dus voldoende water. Dit geeft je hersenen een boost en je gaat ook beter leerstof onthouden! Bij uitdroging ga je hoofdpijn krijgen en gaat je geheugen verminderen. Gezond eten is al even belangrijk als drinken, zorg dat je voldoende vitamientjes binnen krijgt. (Maar een beetje cheaten mag ook wel eens ๐Ÿ˜‰ )

Drieeeee: Beloon jezelf

3

Je kan bijvoorbeeld voor elk hoofdstuk dat je geleerd hebt jezelf een beloning geven. Misschien een stukje fruit of zelfs gewoon een sticker. De kleine dingen doen het. Als je het anders wil aanpakken kan je per dag werken. Als je vindt dat je die dag goed je best hebt gedaan, kan je jezelf trakteren op een ijsje of iets anders dat je leuk vindt!

Tip 4: Voldoende rust

4

Hierbij bedoel ik niet alleen slapen, maar ook pauzes nemen. Ga tijdens een pauze niet op je Smartphone of laptop zitten. Hierbij zijn je hersenen namelijk nog steeds actief bezig. Een wandeling, naar je favoriete muziek luisteren, met je huisdier spelen, zijn allemaal mogelijkheden. Ik luister bijvoorbeeld naar Marathonradio op MNM. Zorg ook dat je voldoende slaapt. De hele nacht leren heeft geen nut als je je ogen niet kan openhouden tijdens het examen.

En tip vijf: Zorg voor een opgeruimde studeerplek

Niks erger dan al je papieren en spullen te moeten zoeken tijdens het leren. Dit kost alleen maar tijd en zorgt voor onnodige stress. Een ordelijke studeerplek = orde in je hoofd. Vermijd zoveel mogelijk afleiding. Leg dus je GSM weg of zet hem uit.

Ik kan je natuurlijk niet beloven dat deze tips echt gaan zorgen voor geen herexamens, maar het is het proberen natuurlijk waard.

Succes iedereen!

6

xoxo Myrthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s