Persoonlijk

Let’s talk mental health – leven met een angststoornis #2

Hallo iedereen!

Eind augustus konden jullie mijn eerste blogpost over mijn angststoornis al lezen. Hierin vertelde ik hoe ik dit ontdekt heb, welke problemen ik ondervind en wat ik hoop voor de toekomst. Omdat ik na de blogpost zoveel positieve reacties heb gehad en veel steun heb ontvangen, besloot ik om ook even een update hierover te plaatsen.

Jullie konden al lezen dat ik dit jaar mijn lerarenstage van het 2de jaar eindelijk ging doen, nadat ik in 2017 door een paniekaanval mijn stage heb moeten uitstellen. Met trots kan ik zeggen dat ik de eerste stageperiode van dit jaar heb afgerond! Ik ben enorm blij en ook trots op mezelf dat ik het dit jaar wel heb gedaan en het ook gewoon gedurfd heb. Voor de eerste lessen die ik moest geven heb ik ongelooflijk veel stress gehad. Ik kon amper slapen, had heel veel buikpijn en was urenlang aan het piekeren in mijn bed. De uren voor mijn lessen waren een echte hel. Na 2 dagen stage gehad te hebben zat ik even in een dipje, maar ik heb me herpakt. Hierna ging het veel beter en dag na dag was de angst om voor de klas te staan veel minder. Ik stond wel elke ochtend op met een gevoel van angst en ik wist niet waarom. Het is enorm vermoeiend om dat telkens te voelen, maar niet te weten wat de oorzaak is of waarom je nu eigenlijk bang bent. Daarom was ik wel heel blij dat mijn stageperiode gedaan was. Tijdens het lesgeven zelf heb ik eigenlijk geen problemen ondervonden, alleen ervoor. Op naar de volgende stageperiode eind februari! Hopelijk gaat het dan even goed of zelfs beter? 😉

Success Quotes

In het dagelijks leven ondervind ik ook steeds minder problemen. Er zijn wel nog slechte dagen, maar die komen steeds minder. Tijdens deze dagen voel ik me vooral heel alleen en bedenk ik allerlei situaties waarin andere mensen me eigenlijk niet zouden mogen etc. allemaal verzonnen natuurlijk, maar de angst voelt wel echt. Er zijn nog steeds dingen die ik moeilijk vind om te doen, zoals vreemden aanspreken of bellen. Ik probeer mezelf wel steeds uit te dagen en het toch te doen, soms lukt dat en soms niet. Wanneer iets niet lukt, ben ik wel boos op mezelf. Dat zou ik eigenlijk niet mogen doen, volgende keer beter hé? De methodes om te kalmeren die ik vorig jaar geleerd heb pas ik nog steeds toe en ze helpen heel goed (meestal toch!). Sinds vorig jaar heb ik geen paniekaanval meer gehad. Er zijn wel nog momenten dat ik even een pauze nodig heb als het te druk wordt of er teveel van mij gevraagd wordt op sociaal vlak. Dan ga ik gewoon even naar een rustige ruimte om te kalmeren. Dit valt niet zo op voor anderen, omdat ik dan gewoon naar het toilet ofzo ga. Dus dat lijkt volkomen normaal. Verder gaat het heel goed met mij, daar ben ik heel blij om.

Als er vragen zijn dan wil ik deze zeker beantwoorden, misschien in een volgende blogpost? Ook als je wil praten met iemand, dan mag je me altijd sturen! Ik luister met veel plezier ♥

Bedankt om deze blogpost te lezen!

xoxo Myrthe

 

 

Anoniem praten over uw zorgen of problemen kunt u via verschillende hulplijnen en chatboxen.

  • Tele-Onthaal(externe website) is een telefonische hulpdienst, die u bijstaat als u het moeilijk hebt. 24 uur op 24 kunt u via het nummer 106 uw verhaal kwijt aan een van de deskundige vrijwilligers. U kunt ook chatten met een van de deskundige vrijwilligers. Chatten kan op woensdag vanaf 15u, en op de andere dagen vanaf 18u.
  • Awel(externe website), de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon, is een laagdrempelige hulplijn voor jongeren. Het nummer 102 is elke dag bereikbaar van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. De chat is elke dag bereikbaar van 18 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen.
  • Wie met zelfmoordgedachten kampt kan terecht op 1813.be(externe website). 1813.be is ook dag en nacht gratis en anoniem te bereiken op het nummer 1813. U kunt ook elke dag van 18u30u tot 22u chatten met een deskundige vrijwilliger. U kunt ook mailen met 1813.
  • Nabestaanden die geconfronteerd worden of werden met zelfdoding, kunnen via Werkgroep Verder(externe website) rekenen op online hulp. Op hun forum kunt u ervaringen, vragen en problemen uitwisselen. Op de herinneringssite ikdraagjemee.be(externe website) kunt u een geliefde die overleden is door zelfdoding herdenken.

Op het web vindt u heel wat informatie rond geestelijke gezondheid en psychische problemen. Geestelijkgezondvlaanderen.be(externe website) wil psychische problemen bespreekbaar maken. Daarom biedt het heel wat informatie en toont het u de juiste weg naar hulp.

HULP ZOEKEN BIJ GEDACHTEN AAN ZELFDODING

Hebt u zelfmoordgedachten, of maakt u zich zorgen over iemand in uw omgeving. U kunt terecht op www.zelfmoord1813.be(externe website). Ook hulpverleners, beleidsmakers en journalisten kunnen hier terecht.

Op zelfmoord1813.be vindt u de volgende hulp:

  • De Zelfmoordlijn: dag en nacht gratis en anoniem te bereiken op het nummer 1813. U kunt via de website ook elke dag van 19u tot 21u30 chatten met een deskundige vrijwilliger, of u kunt ook een mail sturen.
  • Thinklife: een online zelfhulpcursus die u leert omgaan met zelfmoordgedachten.

Daarnaast is de website een bron van informatie, onder andere over mogelijke professionele hulpverlening.

 

 

4 gedachten over “Let’s talk mental health – leven met een angststoornis #2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s