Beauty

Welke lippenstift past het beste bij jou?

Niet veel mensen (inclusief mezelf) houden hier rekening mee, maar er zijn bepaalde kleuren lippenstift die beter bij je passen dan anderen. Dat is eigenlijk voor alles zo: haarkleur, oogschaduw, kleding,… noem maar op. Het is soms wel moeilijk om de perfecte kleur te vinden die bij je past, maar je kan wel rekening houden met de volgende ‘regeltjes’.

1 Kies een kleur die bij je huid past

Er zijn twee verschillende huidtypes: koel en warm. Soms wordt er ook nog ‘neutraal’ bijgevoegd. Om te weten te komen welk type je bent, moet je kijken naar de ondertoon van je huid. Vergis je niet, de ondertoon is niet de duidelijke kleur van je huid, maar wordt bepaald door de hoeveelheid pigment en melanine in je huid. Als je dus bruint in de zomer, dan blijft je ondertoon toch nog hetzelfde. Er zijn verschillende manieren om je ondertoon te bepalen. Hieronder ga ik er enkele bespreken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Hoe je ondertoon bepalen

zonnenGa na hoe je huid meestal op zon reageert. De hoeveelheid melanine in je huid bepaalt hoe je reageert op blootstelling aan de zon. Als je snel verbrandt en niet of amper bruint, dan heb je weinig melanine. Dit betekent dat je een koele ondertoon hebt. Als je wel snel bruint en niet vaak verbrandt, heb je meer melanine en dus een warme ondertoon. Het kan ook zijn dat je niet snel verbrandt doordat je een donkerdere huid hebt, maar toch een roze ondertoon. Daarom is het belangrijk om verschillende tests te doen.

Een snelle en makkelijke manier om je ondertoon te bepalen is naar de kleur kijken van de bloedvaten aan de binnenkant van je pols. Doe dit wel in natuurlijk licht. Je kan bijvoorbeeld naar buiten gaan of gewoon aan het raam gaan staan. Zorg wel dat er geen product op je polsen zit.

Wat willen die bloedvaten nu precies zeggen:

 • bloedvaten lijken groen: warme ondertoon
 • bloedvaten lijken blauw of paars: koele ondertoon
 • de kleur van de bloedvaten is niet duidelijk: neutrale ondertoon –> meestal met een olijfkleurige huid

Je kan ook met een wit papier naast je gezicht voor de spiegel gaan staan. Ook hier is natuurlijk licht weer belangrijk. Probeer dan te bepalen hoe je huid eruitziet in vergelijking met het papier.

 • huid lijkt gelig naast het witte papier: warme ondertoon.
 • huid lijkt roze of blauwachtig rood: koele ondertoon.
 • huid lijkt grijzig: olijfkleurig met neutrale ondertoon.
 • geen vleugje geel, olijf of roze: neutrale ondertoon.
Welke kleur past bij je ondertoon

Koele ondertoon

download

Make-up met een roze of blauwe ondertoon is perfect. Vaak hebben deze lipsticks het woord ‘rose’ of ‘pink’ in hun naam. Donkerrood, roze, paars, … zijn allemaal goede kleuren voor jou. Let erop dat je rood met een koele ondertoon kiest (voorbeeld foto).

Absolu-Rouge-Cream-ABSOLU-ROUGE-CREAM-354-827187

Enkele lipsticks die bij jou passen:

 • Bourjois Rouge Velvet Lipstick – Hey Nude!
 • Lancôme l’absolu rouge cream – Rose Rhapsodie
 • Dior Ultra Rouge – Ultra Spice

 

Warme ondertoon

Als je een warme ondertoon hebt zijn kleuren zoals rood, oranje en koraal perfect. Zoek vooral naar make-up met een oranje ondertoon, want dit gaat je huid doen stralen. Vaak hebben zo’n lipsticks namen als ‘Honey’, ‘Amber’, ‘Orange’, ‘Tangerine’ en ‘Mandarin’. Ook hier is rood weer een goede keuze, maar met een warme ondertoon.

Enkele lipsticks die bij jou passen:

 • download (2)MAC powder kiss lipstick – Lasting Passion
 • Ofra Cosmetics Long Lasting Liquid Lipstick – Surfers Paradise
 • Charlotte Tilburry hot lips lipstick – Tell Laura

 

Neutrale ondertoon

Lucky you, met deze ondertoon kan je eigenlijk alle kleuren dragen! Als je een neutrale ondertoon hebt, heb je eigenlijk zowel koele als warme tinten. Elke kleur past dus bij jou. Toch is het best om niet voor te felle kleuren te gaan. Pastelkleuren zijn perfect voor jou.

2 Houd ook rekening met je haarkleur

gallery-preview

Met een lichte haarkleur is het meestal niet verstandig felle kleuren lippenstift te gebruiken. Een nude tint of een roze tint past goed bij een lichtere haarkleur. In de zomer kan je wel voor wat fellere kleuren gaan als je huid wat gebruind is. Bij donker haar past donkere lippenstift zoals een (donker)rode en -roze kleur. Met een rode gloed in je haar zijn kleuren als oranje, tinten als brons en koper of een bruine gloed perfect. Als je echt heel donker of zwart haar hebt, is een bruine of bordeaux kleurige lippenstift vaak de mooiste optie.

3 Kledingstijl

Natuurlijk zijn niet enkel je haarkleur en huid belangrijk, maar ook wat je zelf mooi vindt! Als een donkere lippenstift bij je past, maar dat je stijl totaal niet is, hoef je het natuurlijk niet op te doen. Je gaat pas echt stralen als je je goed voelt. Ook is het belangrijk om je lippenstift af te stemmen op je outfit. Als je donkere kleren draagt, kan je gaan voor lippenstift die past bij donker haar. Eigenlijk moet je dezelfde regels toepassen op kleding als op haar. Simpel!

4 Draag waar jij je goed bij voelt

Quotes_About_Beauty_08.jpgZoals ik al zei, je moet dragen wat je zelf mooi vindt! Ikzelf houd geen rekening met al deze regeltjes en draag gewoon waar ik zin in heb. Het valt me soms wel op dat ik beter sta met bepaalde lipsticks. Ergens zullen de regels wel kloppen, maar uiteindelijk doe je nog steeds wat je zelf wilt. Het is ook vrij moeilijk om zelf je ondertoon te bepalen,  want de trucjes werken niet altijd even goed. Daarom kan je best hulp vragen aan iemand die er wat van kent.

Hopelijk hebben jullie wat gehad aan deze blogpost! Veel succes met de zoektocht naar jouw perfecte lipstick kleur!

Bedankt om deze post te lezen

xoxo Myrthe

2 gedachten over “Welke lippenstift past het beste bij jou?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s