Beauty, Lifestyle

Alles wat je moet weten als je een gevoelige huid hebt

Hallo daar!

Zoals jullie al in mijn blogposts konden lezen, heb ik last van een gevoelige huid. Daarom besloot ik om wat research te doen om te ontdekken welke producten ik het beste gebruik en welke niet. In deze blogpost vertel ik jullie alles wat ik ontdekt heb.

Wat is een gevoelige huid?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of je een gevoelige huid hebt. Elke huid is gevoelig, maar die gevoeligheid kan variëren. Er zijn enkele kenmerken die kunnen duiden op een gevoelige huid:

 • droge huid
 • rode vlekken (vooral op je wangen)
 • trekkerig gevoel
 • uitslag
 • jeuk
 • ruwe plekken

images

Als je één of meerdere kenmerken herkent, dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Het kan zijn dat de kenmerken zelfs erger worden wanneer je vermoeid bent of veel stress hebt.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Het is mogelijk dat je een gevoelige huid erft, maar omgevingsfactoren of je levensstijl kunnen ook een grote rol spelen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 • Verontreinigde lucht
 • Weersomstandigheden
 • Stress
 • Gebruik van medicijnen
 • Gebruik van schoonmaakmiddelen
 • Voeding
 • Ouderdom
 • Roken
 • Bepaalde stoffen in cosmeticaproducten en make-up (dit heb ik al vaak aangehaald in blogposts)
 • Hormonale veranderingen (pubertijd, zwangerschap, overgang)

Ik merk dat mijn huid gevoeliger is in de winter dan in de zomer. Dit komt omdat we in de winter vaker binnen zitten en er zijn grote temperatuurschommelingen. Je komt vaak van een lekker warme omgeving (binnen) naar een ijskoude omgeving buiten.

Hoe verzorg je best een gevoelige huid?

Na wat opzoekwerk heb ik enkele tips gevonden die je kunnen helpen om je gevoelige huid te verzorgen. Het is vooral belangrijk om je huid weer in balans te brengen, want een gevoelige huid is uit balans.

 1. Kies de juiste make-up
  Als je graag make-up draagt, ga je best voor natuurlijke producten. Let op de ingrediënten die je make-up bevat. Zo kunnen er ingrediënten zijn die je huid irriteren. Dit is bij mij vaak toegevoegde geur. Het beste is om totaal geen make-up te dragen.
 2. Gebruik zachte en natuurlijke verzorgingsproducten
  Net zoals bij make-up let je best op de ingrediënten, deze mogen je huid niet onnodig prikkelen. Ga daarom voor milde/zachte en natuurlijke verzorgingsproducten. Let wel op als je overstapt naar natuurlijke producten, je huid heeft even tijd nodig om zich haar aan aan te passen. Het zou zelfs kunnen dat het erger wordt. Na enkele weken zou je verbetering moeten zien (kan tot 6 weken duren).
 3. Drink voldoende water
  Dit klinkt misschien cliché, maar veel water drinken helpt echt. Zo blijft je huid gehydrateerd. Het is ook heel goed voor de organen die je lichaam zuiveren. Dat betekent dus een zuivere huid.
 4. Let op je voeding
  Kies  voor gezonde, biologische voedingsproducten zoals plantaardige oliën en vetten , eiwitten , vitamines en mineralen.
 5. Milde reiniging
  Net zoals bij verzorgingsproducten reinig je je huid best een mild product. Een reinigingsmelk is heel zacht en kan je aanbrengen met een watje. Na het gebruik van de melk, spoel je best af met lauw water. Geen heet of koud water. Dep je huid daarna droog, niet wrijven! Het wrijven stimuleert namelijk de talgproductie.

Enkele skincare merken voor een gevoelige huid

Self


Self-032
Self is 100% vegan en natuurlijke verzorging. Al hun producten worden in België geproduceerd. Van plant tot productie wordt de natuurlijke oorsprong beschermd. Ze gebruiken enkel gecertificeerde recycleerbare verpakkingen om de ‘natural touch’ compleet te maken. Ze vinden duurzaamheid heel belangrijk en zien het niet als een trend, wel als één van hun basisprincipes.

Simple skincare

1099143-simple-your-daily-skincare-routine-banner-2880x1100png.jpg.rendition.1700.650

Simple Skincare zegt nee tegen producten die de huid kunnen irriteren. Ze maken alleen producten die echt van je huid houden en de natuurlijke balans van je huid respecteren. Ze gebruiken geen kunstmatige geur-en kleurstoffen. Al hun producten zijn alcholvrij en ze gebruiken alleen conserveringsmiddelen die lief zijn voor je huid. Daarbij zijn hun producten ook vrij van siliconen, notenoliën, parfum, essentiële oliën, natuurlijke extracten of andere grondstoffen die de huid kunnen irriteren. Klik hier als je alles over hun producten wilt liezen.

Er zijn nog tal van merken waar je terecht kan voor huidverzorging die goed voor je gevoelige huid zorgt. Maar deze twee zijn mijn favorieten. Nog enkele skincare merken:

 • Dr. Jart+
 • Origins
 • Body Shop
 • Paula’s choice
 • Dermadoctor
 • Bliss
 • Kora Organics
 • Sisley

Let wel op dat er ook skincare merken zijn die niet enkel producten produceren voor gevoelige huiden, maar veel skincare merken een groter aanbod hebben. Daarom kan je dus terecht bij heeeeel veeeeel merken. Hou de bovenstaande tips gewoon goed in je achterhoofd.

Hopelijk vonden jullie dit een leerrijke blogpost!

Veel succes in ieder geval en bedankt om deze post te lezen

xoxo Myrthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s